נוירוני מראה זכו לתשומת לב משמעותית במדעי המוח ובפסיכולוגיה בשל תפקידם הפוטנציאלי בהבנת ההתנהגות והקוגניציה האנושית.
נוירוני מראה הם סוג של נוירונים שנורים הן כאשר אדם מבצע פעולה והן כאשר הם צופים במישהו אחר מבצע את אותה פעולה. הם התגלו לראשונה על ידי צוות חוקרים איטלקי בראשות ג'אקומו ריזולאטי בשנות ה-90.
בתחילה נצפו בקופי מקוק, נוירוני מראה נמצאו מאז בבני אדם, מה שמצביע על הרלוונטיות שלהם לטבע החברתי שלנו.
נוירוני מראה ממוקמים בעיקר בקליפת המוח הפרה-מוטורית ובאונת הקודקוד התחתונה של המוח. נוירונים אלה מופעלים על ידי תפיסה ישירה של פעולה, כמו גם התבוננות בפעולות של אחרים. הפעלה של נוירוני מראה מצביעים על הבנת הפעולה, החיקוי והאמפתיה על ידי מיפוי פעולות שנצפו על ייצוגים מוטוריים של הצופה עצמו.
נוירוני מראה ממלאים תפקיד מכריע באינטראקציה חברתית ובאמפתיה. כאשר אנו מתבוננים בפעולות של מישהו אחר, נוירוני מראה מאפשרים לנו להבין ולפרש את כוונותיו, רגשותיו ותחושותיו. ייצוג עצבי משותף זה מאפשר הדמיה אוטומטית ולא מודעת של פעולות שנצפו, מה שמוביל לתחושה של "שיקוף" חוויות של אחרים.
נוירוני מראה מעורבים גם בלמידה וברכישת מיומנויות. באמצעות תהליך של למידה תצפיתית, אנשים יכולים לרכוש מיומנויות והתנהגויות חדשות על ידי התבוננות באחרים. נוירוני מראה מקלים על תהליך זה על ידי מיפוי פעולות שנצפו על ייצוגים מוטוריים של הצופה עצמו, מה שמאפשר הפנמה ושחזור של ההתנהגות הנצפית. למנגנון זה יש השלכות משמעותיות על החינוך, שכן הוא מצביע על כך שלמידה תצפיתית יכולה לשפר את תוצאות הלמידה ולקדם העברת מיומנויות.
בעוד נוירוני מראה זכו לעניין רב, ישנן גם ביקורות ומחלוקות סביב תפקידם ומשמעותם. כמה חוקרים טוענים שהמושג של נוירוני מראה הופשט יתר על המידה ושהפונקציות המדויקות שלהם עדיין לא מובנות במלואן. בנוסף, המידה שבה נוירוני מראה תורמים לתהליכים קוגניטיביים ברמה גבוהה יותר, כגון אמפתיה ותיאוריית הנפש, היא נושא לוויכוח מתמשך.
נוירוני מראה מספקים צוהר מרתק למנגנונים העצביים העומדים בבסיס האינטראקציה החברתית, האמפתיה והלמידה, אך עדיין נדרש מחקר נוסף בתחום על מנת לעמוד על משמעותם וטיבם.