Skip to content

"you ARE your synapsesThey are who you are"

Joseph LeDoux

ראשי ההתמחות

פרופ' יצחק פרידמן

ד"ר אילת קצוף

סגל: משושה המוחות

ד"ר גל בן יהודה

ד"ר אורית אלגאוי הרשלר

ד"ר אפרת לוצאטו

ד"ר מיה שלום

ד"ר אתי גרובלד

רציונל

נוירופדגוגיה יוצרת חיבורים בין מדעי המוח, פסיכולוגיה ופדגוגיה, במטרה להיטיב את דרכי ההוראה והלמידה. הנוירופדגוגיה מאפשרת להבין טוב יותר את האופן שבו אנו לומדים ומלמדים, לשפר על בסיס מדעי וממצאים אמפיריים את הפיתוח של שיטות הוראה ואסטרטגיות למידה, ובהתאם לכך להתוות מדיניות חינוכית. תוכנית ההתמחות בנוירופדגוגיה יישומית היא הראשונה מסוגה בארץ, פרי פיתוחה של קבוצת חשיבה של חוקרי מוח, נוירופדגוגים ואנשי חינוך מובילים, המיועדת למרצים ולחוקרים לחינוך מהאקדמיה. מטרת התוכנית היא להוביל ולהטמיע את התחום במסגרות להכשרת מורים, כחלק מתנופה של יישום התחום במערכות החינוך השונות בארץ. המתמחים ייחשפו לחזית הידע ולמגמות העדכניות ביותר בתחום הנוירופדגוגיה בישראל ובעולם, ובסיום התוכנית ישמשו עוגן להטמעת תחום הידע במוסדות האקדמיים.

נושאים נבחרים

  • למה לי מוח עכשיו? מחקר נוירופדגוגי כמנוע לשיח פדגוגי-אקדמי חדשני;
  • סיפורי סבתא והמוח האנושי: נוירומיתוסים בהיבט מדעי וחינוכי;
  • מחקרי מוח והקשרם למנעד דרכי למידה, הוראה והערכה בתחומי התוכן השונים במכללה;
  • סטודנטים כלומדים עצמאיים: תפקודים ניהוליים ומטה-קוגניציה;
  • התפתחות מוחית תקינה ולא תקינה, וההתאמות לקידום ולפיתוח הלומדים בראי נוירופדגוגי.

מודל למידה

ההתמחות תתנהל בחלקה פנים אל פנים ובחלקה מרחוק. בהתאם לחזונו ולהווייתו של התחום, דרכי הלמידה בתוכנית מגוונות, חדשניות ומבוססות מחקר נוירופדגוגי, ובהן ניתוחי מקרה, סימולציות, למידת עמיתים, למידה במרחבים משתנים, למידה מרווחת, סיורים, ניתוח ביקורתי של מאמרים וסרטונים, הרצאות מפי מובילי התחום בארץ.

מה מתרחש במוח כשאנו לומדים ומלמדים, מרגישים ומחליטים? בעשורים האחרונים ההתקדמות במדעי המוח פתחה צוהר אל תוך המוח המרגיש, הלומד והחושב. אנו יכולים לראות בזמן אמת כיצד נוצרים קשרים בין תאי עצב, איך נוצרים הזיכרונות, מה הם המנגנונים המוחיים שבבסיס המוטיבציה, ולהבין את הקשרים ההדוקים בין רגש ללמידה. לתגליות החדשות יש בשורה גם לעולם החינוך.

הנוירופדגוגיה היא מדע המחבר בין עולם החינוך, מדעי המוח והפסיכולוגיה כדי לפתוח זווית ראייה חדשה על שאלות מרכזיות בחינוך. כיצד עובד הזיכרון? מה הקשר בין רגש ללמידה? איך ניתן ללמוד וללמד בצורה יעילה יותר? האם אפשר ללמד חשיבה יצירתית? היכן במוח מסתתרת ההבנה המתמטית? מה מעורר בנו מוטיבציה ואיך ניתן להגביר אותה? כיצד ניתן לפתח פונקציות ניהוליות כמו תכנון זמן וקבלת החלטות? התרומה הגדולה ביותר של הנוירופדגוגיה לא תגיע רק משדה מדעי המוח או רק משדה החינוך; השאלות המעניינות והתובנות המהותיות עולות דווקא מהשיח המתהווה בין שני שדות אלה. ספר זה מזמין את הקוראים להצטרף לשיח זה.

במסע ייחודי בין מדעי המוח, החינוך, הפסיכולוגיה והפדגוגיה, הספר נוירופדגוגיה – כשמוח וחינוך נפגשים מגולל את התובנות החדשות ואת השאלות הגדולות שתחום הנוירופדגוגיה מציב בפנינו. בשפה ברורה ורהוטה, מלווה בסיפורים, בדוגמאות ובכלים יישומיים מתוארים בו המפגש המרתק בין מדעי המוח לחינוך, הממצאים העדכניים והנוירופדגוגיה שבבסיסה של פדגוגיה טובה, אנושית ואמפתית.